Sportmassage Heemskerk | Beverwijk | Uitgeest | Castricum
Wat is een spierknoop

Wat is een spierknoop en wat zijn de oorzaken?

Wat is een spierknoop?
Een spierknoop, ook wel een myofasciaal triggerpoint genoemd, is een gespannen, verharde plek in de spiervezels die pijn en ongemak kan veroorzaken. Spierknopen voelen vaak aan als kleine verdikkingen of gevoelige punten in de spieren, en kunnen variëren in grootte. Ze ontstaan meestal door overbelasting, stress of een verkeerde houding, en zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen van alle leeftijden.

Naast de directe spanning in de spier, is er bij een spierknoop ook sprake van beperkte bloedcirculatie. Dit betekent dat er minder zuurstof en voedingsstoffen de spiervezels kunnen bereiken, wat het herstel van de spieren bemoeilijkt. Bovendien hoopt zich op de plek van de knoop een overmaat aan afvalstoffen op, omdat de verminderde bloedstroom deze niet effectief kan afvoeren. Dit gebrek aan voedingsstoffen en de ophoping van afvalstoffen leidt tot verdere irritatie van de spieren, waardoor de knoop hardnekkiger kan worden en meer pijn veroorzaakt.

Wat zijn de oorzaken van een spierknoop?
Er zijn verschillende oorzaken van spierknopen, waarbij overbelasting en stress de meest voorkomende zijn. Hieronder worden de belangrijkste oorzaken besproken:

1. Overbelasting van de spieren
Overbelasting is een van de meest voorkomende oorzaken van spierknopen. Dit kan gebeuren door intensieve fysieke activiteiten, zoals sporten of zwaar tillen. Wanneer spieren te veel werk moeten verrichten zonder voldoende hersteltijd, ontstaat er overmatige spanning die kan leiden tot de vorming van knopen. Ook herhaalde bewegingen, bijvoorbeeld tijdens het werken aan een computer, kunnen bijdragen aan spierknopen.

2. Slechte lichaamshouding
Een verkeerde houding, vooral tijdens langdurig zitten of staan, kan spierknopen veroorzaken. Een slechte zithouding achter een bureau, het tillen van zware objecten zonder de juiste techniek, of langdurig in een ongemakkelijke positie blijven, kan spanning veroorzaken in spieren zoals de nek, schouders en rug. Deze langdurige spanning kan resulteren in knopen in de spieren door een constante druk op dezelfde spiergroepen.

3. Stress en emotionele spanning
Stress is een andere veelvoorkomende oorzaak van spierknopen. Wanneer je gestrest bent, span je vaak onbewust je spieren aan, met name in de nek, schouders en rug. Deze voortdurende spanning vermindert de bloedcirculatie naar de spieren, wat kan leiden tot het ontstaan van spierknopen. Chronische stress maakt de spieren stijver en vatbaarder voor pijnlijke knopen, doordat de spieren niet voldoende tijd krijgen om te ontspannen.

4. Gebrek aan beweging
Een inactieve levensstijl kan ook bijdragen aan de vorming van spierknopen. Wanneer je lange tijd in dezelfde houding blijft zitten of weinig beweegt, krijgen spieren onvoldoende doorbloeding, wat leidt tot stijfheid en knopen. Regelmatig bewegen, strekken en actief blijven is essentieel om een goede bloedcirculatie naar de spieren te bevorderen en spierknopen te voorkomen.

5. Slechte slaaphouding
Een slechte slaaphouding kan spierknopen veroorzaken, vooral in de nek en schouders. Wanneer je in een ongemakkelijke houding slaapt of onvoldoende ondersteuning hebt van je matras of kussen, kunnen bepaalde spieren te veel spanning ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedcirculatie in deze spieren wordt belemmerd, wat de kans op het ontwikkelen van knopen vergroot.

Conclusie
Wat is een spierknoop? Het is een verharde plek in de spiervezels die ontstaat door overbelasting, slechte houding, stress of inactiviteit. Bij een spierknoop is er ook sprake van een verminderde bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen zich ophopen en zuurstof en voedingsstoffen de spiervezels niet goed kunnen bereiken. Gelukkig kunnen behandelingen zoals sportmassage en dry needling helpen om de spanning te verminderen en de bloedcirculatie te herstellen, zodat de spieren zich kunnen ontspannen en herstellen.